Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ervaringen opdoen omtrent de dagelijkse realiteit van sociale ongelijkheid en maatschappelijke kwetsbaarheid doet empathie ontstaan. We willen mét in plaats van óver de mensen praten. Door de ontmoeting met kwetsbare gezinnen (en hun verenigingen) worden we in hun leefwereld ‘ondergedompeld’.
Hieronder vind je materiaal, inzichten, ideeën, interviews, onderzoeksresultaten, tools … die je kunnen inspireren.
Op zoek naar beklijvend beeldmateriaal over sociale ongelijkheid, diversiteit, relaties tussen kinderen, het belang van onderwijs-jeugdwerk-sociale cohesie, …?
Eunice (7) groeit samen op met haar zus Tarma (9) in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaatsmaken voor de harde realiteit van hun bestaan. Kijk hier naar de docu van de Makers van Morgen. Om stil van te worden...
Kristel Verbeke en Celia Ledoux (Groen) getuigen over opgroeien in armoede. Bekijk hier
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).
In Brussel leeft 41% van de kinderen in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Scholen, begeleidingsdiensten en de lerarenopleidingen staan voor een enorme professionele uitdaging. Kinderarmoede aanpakken begint bij het opleiden van sterke leraren.
De mama van Axana (12) is huismoeder. Papa werkt bij de groendienst van de stad. Vroeger hebben ze schulden gemaakt. Nu bepaalt een advocaat hoeveel geld ze elke maand krijgen. “Toch voel ik mij niet arm”, zegt Axana.
“De school weet het niet en ze hoeft het niet te weten. En het staat gelukkig niet op mijn gezicht te lezen”, zegt Sandra Carlier (34), mama van 3 kinderen. Ze krijgt thuis de eindjes niet altijd aan elkaar geknoopt. Daardoor heeft ze ook met de school soms problemen.
Door wie? Netwerk tegen armoede |
Voor wie? kinderopvang, scholen, lerarenopleiding |
Inhoud: Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde met mensen in armoede een aantal bierkaartjes met stereotypen/clichés en op de achterkant de weerlegging ervan. Dit kan een (op maat te maken) manier zijn om een gesprek op gang te brengen. Ook op deze website: een aantal blogverhalen van mensen in armoede (wordt aangevuld), waaronder ook getuigenissen over ervaringen met scholen. Deze verhalen kunnen zeker het inzicht in leven in armoede vergroten.
|
Meer info: https://netwerktegenarmoede.be/nl/thema-s/onderwijs?categorie=cpu8fpg8 |
De laatste jaren wordt (inter)nationaal in toenemende mate geëxperimenteerd met de inzet van ervaringsdeskundigen in het hoger onderwijs. Een structurele plaats in de opleidingen hebben deze ervaringsdeskundigen tot nog toe echter niet verworven. Nochtans betekent hun aanwezigheid in het hoger onderwijs een grote meerwaarde. Zo brengen ervaringsdeskundigen de leefwereld van kwetsbare mensen in de klas en dragen ze bij aan de competentieverhoging van toekomstige sociale professionals. Op deze website worden ervaringen en didactisch materiaal gedeeld, deze kunnen ondersteunend zijn in de overname van één van de beproefde modellen.
De reportage van 5 jaar eerder: kijk hier.
Omdat je als leerkracht hét verschil kan maken! Kijk hier